Baralla trencada

Autor: Carme Ripoll
2016-04-10
Elena Torres Girbau, va néixer a Barcelona el 1958. Mestre de formació, ha estudiat història medieval a la Universitat de Barcelona. És una lectora impenitent amb una especial tirada pel que es considera gènere negre. Estem parlant d’una escriptora novella, “La Puta d’oros” és la seva òpera prima.

L’Elena, a través del pròleg, ens situa al mes de febrer del 1976 i ens descriu una pallissa a una noia a qui els agressors deixen per morta. Els testimonis de l’escena mostren la por que encara constrenyia la llibertat d’opinió de la població en aquells darrers temps de la dictadura.Les seqüeles de la dictadura es fan sentir durant tota la història, tan sols per citar un dels aspectes que hi surten, en una conversa entre el Luca i el seu fill es parla de la falta de cultura política de la majoria de la joventut d’aquells moments: “Ens semblava que no anava amb nosaltres. A casa no parlàvem de política.... si alguna cosa se’ns deia era que no ens signifiquéssim . Vivíem, no et diré que d’esquenes al que passava al país, però sí amb altres prioritats”.

Els personatges, començant per la Jana, la protagonista, es van introduint en els tretze primers capítols i queden definits sense que generin dubtes o confusions. L’ambientació és creïble, el lector es pot moure per llocs coneguts que donen versemblança a tota la història.

La Jana, ha relegat el que li va passar a l’oblit més profund. La seva única sortida ha estat l’escapada contínua facilitada per la seva feina, autora de llibres de viatges. En certa manera és una novel·la psicològica, la Jana arriba al punt on reconeix que la fugida no l’ha ajudat a superar el trauma que li va provocar estar a punt de perdre la vida i la forma com va succeir. Les circumstàncies provoquen un encontre amb una persona del seu passat que reobre totes les ferides que no s’han guarit. La ràbia, l’odi, la violència, el desig de venjança es passegen pel relat i pels personatges. Les experiències doloroses necessiten ser verbalitzades i compartides per deixar de fer mal. La Jana acaba per entendre-ho i torna a trobar al terapeuta que l’havia tractat després dels fets. També trobem per tot el relat sentiments reparadors, l’amistat, l’estimació, la fidelitat, la integritat moral. 

L’estructuració del relat en cinc parts dividides en nombrosos capítols facilita una lectura ràpida, malgrat que algunes vegades el tall del relat se’ns fa innecessari i provoca l’efecte contrari.

Una compra recomanable per el proper dia de Sant Jordi, ideal per als que busquen una novel·la entretinguda, que transcorri amb fluïdesa tot mantenint l’interès del lector.

La podreu trobar a la parada de Sant Jordi que l’Obrador d’històries tindrà per rebre a amics i simpatitzants. Gràcies Elena Torres Girbau per voler venir a signar a la nostra taula.